Het Simpele Soepie

Yes pompoenen zijn weer volop verkrijgbaar en het weer is er helemaal naar dus de pompoensoepjes schieten als paddenstoelen uit de grond!
Ik maakte 2 verschillende pompoensoepjes de afgelopen week: een met rode linzen en een van gegrilde pompoen, zoete aardappel en wortel. Yuummm! Check de recepten hier :)

Pompoensoep met rode linzen

Allereerst: sorry voor de foto. Eigenlijk moet ik mezelf maar aan gaan leren om heeeel vroeg te eten zodat ik nog een beetje normaal licht heb om mooie foto’s te maken. Maar helaas komt dat niet altijd zo uit. Dus sorry voor de foto! De soep is wel erg lekker, geloof me maar!

Wat heb je nodig:
een halve fles pompoen
200 gram rode linzen
een ui
1 teentje knoflook
1 (vegan)bouillon blokje
1 liter water
peper en zout

Wat moet je doen:
Was de (halve)pompoen goed (dan hoef je hem niet te schillen) en snijd hem in blokjes.
Bak de ui met de knoflook even aan in wat olie in je soeppan.
Gooi de blokjes pompoen erbij en bak even mee voor 5 minuten.
Doe nu de bouillon, het water en de linzen erbij en laat koken voor 30 minuutjes.
Pureer alles goed fijn met een staafmixer of in een blender en je soepje is alweer klaar!

Gegrilde pompoen, zoete aardappel en wortelsoep

Nodig:
een halve flespompoen
1 grote zoete aardappel
2 winterpenen
een eetlepel za’atar (ik kocht deze bij de webshop “pit-pit” en zei schrijven dit over dit kruidenmengsel: “Za’atar is een traditionele kruidenmix uit het Midden-Oosten. Elke familie heeft zowel haar eigen familierecept. Dat recept is soms zo geheim, dat sommige moeders het zelfs aan hun dochters niet doorvertelden.
Wij hebben gekozen voor de basisversie met sumak, sesam en tijm. Je kan je eigen familieversie maken door koriander granen, komijn, peper, anijs, citroenschil of grof zout toe te voegen.”)
een ui
1 teentje knoflook
een halve theelepel cayennepeper *hoe meer hoe pittiger
1 (vegan)bouillonblokje
800 ml water
peper en zout
olijfolie
een snuf chili vlokken *optioneel
een eetlepel per kommetje soep sojaroom *optioneel

Wat moet je doen:
Was de pompoen goed en snijd in stukjes. Schil de zoete aardappel en de wortelen en snijd in stukjes.
Verwarm je oven voor op 200 graden.
Leg de gesneden groenten en aardappel op een bakplaat met bakpapier een besprenkel met wat olijfolie, de za’atar en peper en zout.
Zet in de voor 30 minuutjes.

Hierna doe je wat olijfolie in je soeppan en bak je ui en de knoflook glazig.
Voeg de gegrilde groenten en de cayennepeper toe en bak eventjes mee.
Voeg nu de bouillon en het water toe en laat 20 minuutjes koken.

Mix nu fijn in je blender of staafmixer. Het is een dikke soep, dat hoort. Bij mij lukte het niet om de soep goed fijn te krijgen met een staafmixer omdat hij zo dik is, dus deed ik het in de blender.

Besprenkel als laatst, als je wilt, met wat sojaroom en chilivlokken.

Eetsmakelijk!!