Vlam in de pan met San

Jaaa hierbij introduceer ik een gloednieuwe rubriek!
Mijn goede vriend en tevens grote foodie Sander krijgt zijn eigen rubriek op Receptenpret.
Sander heeft geen Facebook maar wel een miljoen hele mooie kookboeken waardoor hij zich laat inspireren.
Hij kookt op een klassieke en toch wel bourgondische manier met hele mooie ingrediënten.
Veel pret met de vlammen van San!

Homemade taco’s met kip en nog meer lekkers

Een tijdje geleden kwam Fred bij me kwam eten (de lat lag hoog haha) en wilde ik eens uitpakken.
Ik besloot zelf taco’s from scratch te maken!
Een tijdje geleden heb ik het Tex Mex kookboek gekocht van Jonas Cramby.
Staan hele coole recepten in die goed zelf te maken zijn, allemaal ‘muy rico’!
Het is niet moeilijk om zelf tarwe tortilla’s te maken maar ziet er wel heel cool uit!
Ik heb verschillende recepten gebruikt om tot deze maaltijd te komen. Zo heb ik voor de kipvulling een recept van kippenpoten met BBQsaus gebruikt. Daarnaast heb ik zelf tarwetortilla’s gemaakt, uien ingelegd en een coole guacamole variant gemaakt, allemaal naar recept van Jonas.
Normaal geef ik aan bijna elk recept een twist maar omdat dit allemaal een beetje nieuw voor me was heb ik me 99% aan de recepten gehouden.
Vandaag de recepten van de homemade en de kip, morgen de rest!
Komtie!

Kip:
Dit recept is eigenlijk voor gegrilde kippenpoten, liefst van de BBQ. ik heb de poten in de oven gegaard en daarna geplukt. Botjes zijn niet zo superlekker in je taco wink-emoticon
2 kg kippenpoten
1 d olijfolie
1 el paprikapoeder
1 tl chilipoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl cayennepoeder
1 tl witte peper
2 eetl oregano

Doe de olijfolie in een schaaltje en doe alle smaakmakers erin en roer goed tot een marinade. Wrijf de kip er goed mee in en zet ze zo’n 40 minuten een oven op 175 graden. Check op garing, laat afkoelen en pluk al het vlees van het bot.

Maak in de tussentijd de BBQ saus:
1 ui gesnipperd
5 tenen knoflook, gesnipperd
1 tl komijn
2 el olijfolie
halve dl balsamico
70 gram lichtbruine basterdsuiker
5 cl soyasaus
1 el worcestershiresaus
1 dl ketchup
1 el chilipoeder

Fruit ui en knoflook aan met de komijn. Blus af met de balsamico en gooi dan de rest erbij. Kook rustig in totdat de saus heel dik wordt. Dit gaat vrij snel. Zet vuur uit en laat staan. Je kunt de geplukte kip meteen in de saus gooien als je wilt en opwarmen voor je gaat eten.

Voor de taco’s:
Ik gebruik de termen taco’s en tortilla’s een beetje door elkaar maar belangrijk om te weten is dat een echte taco zacht is. Die harde schelpen die we bij de Appie kopen zijn niet cool als je serieus bezig bent met echte Tex Mex.
Wat wij dus kennen als een tortilla (een zachte wrap) wordt gebruikt om het gerecht taco’s te maken, in al zijn varianten.
Wat heb je nodig? Easy.. je hoeft er niet eens de deur voor uit waarschijnlijk!
420 gram bloem
halve tl bakpoeder
halve tl zout
25 gram boter
3 dl warm water

Roer eerst de droge ingrediënten door elkaar en voeg vervolgens de boter in blokjes toe. Kneed het een beetje door.
Voeg dan het water er langzaam bij en roer tot een plakkerig deeg.
Gooi wat bloem op je aanrecht en begin het deeg te kneden voor zo’n 2 minuten.
Mijn handen zaten compleet onder de plakkerige deeg maar met een beetje moeite kreeg ik alles terug in de kom.
Ga niet bloem toevoegen totdat het een droog deeg is.
Als het deeg terug is in de kom leg je er een natte theedoek op en laat je het een half uurtje staan.
Je zult merken dat het deeg dan een stuk droger is geworden en dat je er mee kunt werken.
Verdeel het deeg over 16 kleine bolletjes.
Rol elk bolletje uit tot een dun pannenkoekje van zo’n 15 cm en bak ze om en om in een droge koekenpan zo’n 30 seconden per kant.
Je doet het uitrollen en bakken vlak voor je gaat eten want deze badboys worden redelijk snel oud.
Een tip van ome Jonas is om ze in een theedoek te wikkelen en in een oven van 100 graden warm te houden/op te warmen.
Ik ging gelijk eten.

Vlam in de pan met San TexMex Receptenpret met Fred