Dinner Time

Vegaburgers wilde ik al een tijdlang maken en vandaag was de dag dat ik dat deed. Waarom duurt het altijd een eeuwigheid voordat ik iets maak wat ik wil maken? … Maar goed. Ik deed het. Het was leuk en lekker en miste het vlees totaal niet!
Natuurlijk aten we niet alleen een broodje met een vegaburger maar er moest natuurlijk van alles bij! Zelfgemaakte sausjes, frieten, gegrilde broodjes, toppings en een salade. Hier lees je hoe!

Homemade Vegaburgers

Men hebben nodig voor 4 personen, 2 burgers per persoon:
Voor de burgers:
200 gram kikkererwten
150 gram mais
3 zoete aardappelen
1 rode ui
2 teentjes knoflook
4 eetlepels havermout
3 theelepels gerookt paprikapoeder
1 theelepel chili of cayennepeper
kerrie naar smaak
2 eitjes
peper en zout
wat bloem
een zak cheese nachos
een bakje alfalfa
8 broodjes

Voor de sausjes:
1 avocado
150 gram zongedroogde tomaatjes
2 eetlepels yoghurt mayonaise
1 teentje knoflook

200 gram huttenkase
verse bieslook
peper en zout

Voor de salade:
sla naar keuze
zo’n 8 cherry tomaatjes
een halve komkommer
een halve paprika
125 gram geitenkaas
amandelschaafsel
balsamico crème

een zak ovenfriet
American fritessaus

Wat moet je doen:
Schil en snijd de zoete aardappelen in stukjes en laat koken in een pan met water voor 12 minuutjes. Laat de kikkererwten en de mais uitleggen en snijd ondertussen het uitje en de knoflook fijn.

Ook kun je ondertussen de groenten voor de salade snijden, ben je hier vast klaar mee. Wacht nog wel even met de balsamico crème, doe dit voordat je het opdient. Wat je ook vast kunt doen, wat erg lekker is, zijn de broodjes open snijden en deze even grillen op een grillpan. Hoeft niet, mag wel. Ik deed het wel en vond het lekker.

Verwarm vast de oven voor, voor de ovenfriet. Check de verpakking voor de exacte graden en tijd.

Nu je zoete aardappelen klaar zijn giet je deze af en doe je het terug in de pan. Doe hierbij de rest van de ingrediënten van de vegaburgers behalve de nachos, alfalfa, bloem en de broodjes (goh), en stamp met een stamppot stamper. Stamp niet helemaal fijn, het is lekker als er nog wat maischunks inzitten.
Maak er met je handen mooie burgers van en bestrooi beide kanten met wat bloem en bak ze! Beide kanten zo’n 8 a 10 minuutjes.
Vergeet niet je frieten nog een keer in de oven te doen.

Homemade Vegaburgers - Receptenpret met Fred

Nu je burgers lekker aan het bakken zijn kun je de sausjes maken.
Voor de huttenkase snijd je de bieslook fijn en roer je het door de huttenkase met wat peper en zout en je bent klaar.
Voor het andere sausje heb je een keukenmachientje nodig. Ik gebruik zo’n staafmixerbakje, gaat helemaal best.
Doe alle ingrediënten er in en MIX.
Ondertussen wel je burgers in de gaten houden natuurlijk.

Wanneer alles PRECIES tegelijk klaar is kun je alles in mooie schaaltjes doen en opdienen.
De nachos die op het lijstje staan, zijn voor op je broodje burger! Lekker! Net als de alfalfa.
En de sausjes? Die doe je gewoon allebei op je broodje! Een onder en een boven de burger. Hatsa.

De volgende dag had ik nog een burger over en deze at ik met wat geitenkaas op het broodje, spek, komkommer, alfalfa en nachos. Dikke aanrader.

Ik ben er trouwens van overtuigd dat je als vleesliefhebber heus niet altijd vlees hoeft te eten, af en toe een vegaburger is hartstikke lekker en leuk voor de afwisseling! En zoals ik deed kun je er echt wel een plakjes bacon bij doen.

Homemade Vegaburgers - Receptenpret met Fred