Dinner Time

Dit recept komt straight uit een ander boek, Heston Blumenthal thuis, maar leek me zo leuk dat ik het toch wilde maken. Omdat het Heston Blumenthal een enorme baas is heb ik het recept ook tot op de letter gevolgd. Toch kun je hier erg veel variaties op bedenken dus go crazy!

Quinoa sushi

Ingrediënten:
200 gram quinoa
55 ml ponzusaus
15 gram miso pasta
3 eetl sesamzaadjes
1 tl nigellazaadjes
10 gram bieslook
6 nori vellen
40 gram mierikswortelsaus
100 gram Crème fraîche
1/2 citroen
1 Avocado
1 mango
1 komkommer
Sushi matje

Kook eerst de quinoa zoals op de verpakking staat.
Rooster in de tussentijd de sesamzaadjes in een droge koekenpan en maak vervolgens de mierikswortelcreme. Dit laatste doe je door de mierikswortelsaus (potje bij de Appie) te mengen met de crème fraiche en het citroensap.
Doe er een beetje zout bij, meng goed en zet koud weg.

Vervolgens pak je een keukenmachine of staafmixer en maak je van de helft van de inmiddels gare quinoa een soort pasta.
Het hoeft niet superfijn want zodra je klaar ben meng je de andere helft er weer doorheen. Zo heb je een soort kleefquinoa die goed in te rollen valt.
Meng de quinoa met de miso pasta, sesamzaadjes, nigellazaadjes, bieslook en ponzusaus. De eerste en de laatste uit dit rijtje ingrediënten zijn te koop bij de Oosterse supermarkt.

Snijd de avocado, mango en komkommer in dunne repen zodat ze als vulling voor de sushi gebruikt kunnen worden.
Snijd 5 cm van de bovenkant van de nori vellen. Leg dan een nori vel op het sushimatje en verdeel 1/6 deel van het quinoamengsel over het nori vel.

Verspreid egaal tot 3 van de 4 randen. De rand het verst bij je vandaan laat je leeg, dit wordt je plakrand. Laat ongeveer 3 cm leeg.
Op de rand dichtst bij je rammelende buik verdeel je wat mierikswortelcreme van links naar rechts. Vervolgens leg je de avocado, mango en komkommer strak achter de mierikswortelcreme, een beetje stapelen mag.

Dan kun je de sushi gaan inrollen met behulp van het matje. Trek het lekker strak aan voor een mooi resultaat.
Doe hetzelfde met de overige 5 nori vellen. Wanneer je het gaat serveren snijd je de rollen in mooie stukjes, de uiteinden zijn meestal wat minder mooi dus die serveer je (meestal) niet.

Quinoa sushi Receptenpret met Fred

Doe nog wat ponzusaus in een schaaltje om erbij te serveren net als je met gewone sushi doet met sojasaus.

Superleuk om te maken dit en best licht! Ideaal voor bij een chique borrel of als voorgerechtje. Heston Blumenthal beschrijft ook nog een vulling met rundvlees en shii-take en een vulling met krab. Nog niet geprobeerd maar vast ook heerlijk! Deze vegavariant is een allemansvriend.

Quinoa sushi Receptenpret met Fred1