Uit Freddie’s bakkerijtje

De Sint is in het land!! Dit betekent superveel kruid- en pepernoten, taaitaai en speculaas!
YESS! Ik ben er gek op dus ik ben altijd blij met deze periode, en nee ik vind het dus ook echt niet erg dat de kruidnoten al in augustus in de schappen bij de supermarkt liggen. Lekker juist!! 

 

Dit heb je er voor nodig:
Voor de cheesecake:
300 gram witte chocolade
300 gram speculaas
600 gram roomkaas
125 gram boter
125 milliliter slagroom
75 gram kruidnoten
3 eieren
100 gram suiker

Gezouten karamel:
15 gram boter
30 gram suiker
25 milliliter slagroom
Zeezout

Wat je moet doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden en smelt de boter voor de cheesecake in een pannetje. Ondertussen kun je het speculaas fijn stampen of malen. (ik doe dit altijd in een kom en dan met een stamppot stamper).
Meng de speculaaskruimels met het gesmolten boter en verdeel over de bodem van je springvorm. Druk goed aan.
Zet in de oven voor 15 minuten. Verwarm erna de oven voor op 130 graden.

Smelt ondertussen de witte chocola met de slagroom samen in een pannetje au bain-marie en roer ondertussen goed door.

Om de gezouten karamel te maken, laat je in een pannetje de boter bruin worden. Voeg dan de room toe en roer dit dan nog even goed door. Haal dan het pannetje van het vuur.
Kook in een ander pannetje de suiker met 2 eetlepels water, tot dat het een mooie karamelkleur heeft. Haal het pannetje dan van het vuur en voeg nu beetje bij beetje het boter-roommengsel aan de karamel toe en roer dit dan ook even goed door.
Breng dit dan nog even aan de kook en breng de karamel op smaak met grof zeezou
t.

Meng dan nu met behulp van een mixer de suiker en de roomkaas tot een gladde massa.
Onder voortdurend mixen voeg je dan één voor één de eieren toe.
Mix dan de gesmolten witte chocolade door de roomkaas heen.
Roer dan met een spatel de kruidnootjes door dit mengsel heen.

Giet dan dit mengsel op de taartbodem. Tik een paar keer zachtjes tegen de springvorm om alle lucht er uit te kloppen. De kruidnootjes moeten goed verdeeld zijn door het mengsel.
Als laatste giet je dan de gezouten karamel over het mengsel.

Zet de taart dan in de oven en bak deze in ongeveer 1 uur op 130 graden.
Het midden van de taart mag nog best een beetje zacht zijn dan.

Laat dan deze heerlijke cheesecake een beetje afkoelen en laat hem dan minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.