Vlam in de pan met San! – Uit Freddie’s bakkerijtje

Het woord zegt het al. Pret-zels.
Leuk dus!
En extra geschikt voor Receptenpretzels met Fred!
Het zijn een hoop stappen maar moeilijk te verpesten eigenlijk.
En het leukste is dat het eruit ziet alsof je ze al jaaaaren maakt.

Pretzels

Wat haal je in huis?
260 gram bloem
130 gram volkorenbloem
2 eetl zachte roomboter
1 zakje droge gist 7 gram
200 gram en een beetje rietsuiker
2 tl bakpoeder
1 ei
Grof zeezout
Sesamzaadjes

Lets get started!! 😀

Doe 200 ml lauw/warm water in een kom met de gist en zo’n beetje 20 gram rietsuiker.
Ga er even goed met je garde doorheen en laat staan.
De geur van gist zal je niet ontgaan hierbij (niet zo lekker).
Doe de 2 soorten bloem erbij met een beetje fijne zout en doe met de zachte boter kneden, vingertopstyle.
Als dat redelijk gemengd is doe je het water/gist mengsel erbij.
Dit kan allemaal in een kom maar ook op een aanrecht.
Kneed fijner uiteindelijk maar pas op dat het water niet overal naartoe stroomt.
Makkelijkst is een soort kuiltje te maken.
Kneed alles lekker door tot je een mooi deegje hebt.
Doe de deeg in een kom, leg er een stukje folie overheen en wacht een uurtje om de gist zijn werk te laten doen.

BOEM en je hebt ineens heel veel deeg!
Kneed t weer door en je zal zien dat je veel volume alweer verliest.
Niet erg, hoort erbij!
Verdeel het deeg in 10 stukken. Je kunt ook voor hele grote pretzels gaan dan kun je door 5 delen.
Groter is niet erg handig denk ik…
Pak een stukje deeg en rol uit tot een sliert van ongeveer 30 cm lang.
Vouw als een pretzel over elkaar heen (zie foto) en druk lichtje aan. Herhaal dit 9 keer en laat 20 minuutjes rijzen.
Breng ondertussen een grote (brede) pan water aan de kook en doe de rest van de rietsuiker erbij en laat oplossen.
Doe dan de bakpoeder in het water en laat 5 seconde sissen.
Laat t water zachjes koken en leg de pretzels in het water.
Niet allemaal tegelijk tenzij je weeshuispannen hebt.
Na 1 minuut draai je ze om in de het water en laat je ze nog een minuutje koken.
Schep uit het water en leg op een bakplaat met een bakpapiertje.
Als alle pretzels gekookt zijn bestrijk je ze met ei, lekker veel grof zeezout en nog meer sesamzaadjes.

Knal in de oven voor 15 min op 250 graden en bak ze lekker donker!
Superlekker met de spreads van Fred ook btw!
En over variaties gesproken. Dit deeg fungeert ook best voor een bagel!
Mijn volgende idee wordt een soort pistoletje van dit deeg en dan superkiller hotdogs te ermee te maken.
Feestje wordt dat, ik zal m tzt met jullie delen!
Geniet ervan en eet ze lekker snel op want dagvers het lekkerst deze pret-zels!